ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗς

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΜΑΣ...;


    Η προστασία των οστών είναι πιο εύκολη από αυτό που μπορεί να φαντάζεται ο καθένας. Μία σωστή διατροφή, ένα καλό πρόγραμμα άσκησης και ο αρμονικός τρόπος ζωής αρκούν για να σας χαρίσουν γερά οστά.
Υπάρχουν αρκετοί απλοί και καθημερινοί τρόποι, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αναστολή της απώλειας οστικής μάζας.
Το ασβέστιο στο νούμερο 1 της διατροφής: Για τους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 19 και 50 ετών και πιο συγκεκριμένα, για τους άντρες μεταξύ 51 και 70 ετών, οι ειδικοί συνιστούν 1.000 mg ασβέστιο την ημέρα. Η σύσταση αυτή αυξάνεται σε 1.200 mg ημερησίως για τις γυναίκες, ειδικά μεταξύ 51 και 71 ετών. Τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το λάχανο, ο σολομός σε κονσέρβα, οι σαρδέλες (με τα κόκαλα) και τα προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου είναι ιδανικές πηγές ασβεστίου.
Προσοχή στη βιταμίνη D: Για τους ενήλικες μεταξύ 19 και 70 ετών, οι ειδικοί προτείνουν 600 μονάδες (IUs) βιταμίνης D καθημερινά. Το ποσό αυξάνεται στα 800 IUs για όσους έχουν υπερβεί το 71ο έτος της ηλικίας τους. Η σπουδαιότερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος, αλλά τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, το εμπλουτισμένο γάλα και τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι επίσης ικανοποιητικές πηγές.
Άσκηση: Η αερόβια άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο, το περπάτημα, το jogging, το τένις και η ανάβαση (ακόμα και στις σκάλες) μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να σχηματίσει γερά και δυνατά οστά, επιβραδύνοντας την απώλεια οστικής μάζας.
Αποφύγετε τις καταχρήσεις: Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, επιδεινώνουν μεταξύ άλλων, την απώλεια οστικής μάζας, επομένως καλό θα ήταν να τα σταματήσετε ή έστω να τα περιορίσετε.
Φαρμακευτική αγωγή ενδυνάμωσης: Υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενδυνάμωση της οστικής μάζας. Η καλύτερη λύση είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για το αν όντως τη χρειάζεστε.
Για τις γυναίκες: Η ορμονική θεραπεία είναι ιδανική για την «καταπολέμηση» της απώλειας οστικής μάζας. Τα οιστρογόνα, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, μπορούν να βοηθήσουν στην πυκνότητα των οστών. Ωστόσο έχετε κατά νου, ότι διάφορες ορμονοθεραπείες, αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, του καρκίνου του ενδομητρίου και ενδεχομένως, του καρκίνου του μαστού. Μία επίσκεψη στον γιατρό σας θα σας λύσει όλες τις απορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου