ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗς

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


      Οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να είναι γευστικές και αγαπητές, υπάρχει όμως κάποιος λόγος που πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά, πέρα από το ότι προκαλούν υψηλή χοληστερόλη και κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Έρευνες έχουν συνδυάσει την κατάθλιψη με μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη (που βρίσκονται στο κρέας, το γάλα και το τυρί) και λιπαρά οξέα, γνωστά και ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

    Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα λιπαρά οξέα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη από εκείνα που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Τα λιπαρά οξέα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης δυσάρεστων συναισθημάτων, επειδή προκαλούν φλεγμονή στην καρδιά και τον εγκέφαλο.
    Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι όσοι προτιμούν γλυκά αντί για φρούτα και λαχανικά, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από την κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να λείπουν από τη διατροφή τους τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια θρεπτική ουσία που προστατεύει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, αφού οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν περίπου 25% χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος σε σύγκριση με υγιείς ενήλικες.
    Είναι επίσης πιθανό, δίαιτες που παρουσιάζουν έλλειψη πρωτεΐνης και λιπαρών οξέων, να προκαλούν δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Βέβαια, από την άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι καταναλώνοντας ένα ντόνατ, θέτουμε σε κίνδυνο την ψυχική μας υγεία.



ΠΩΣ ΝΑ ΔΡΑΣΕΤΕ
Βιταμίνες Β: Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για έναν ευτυχισμένο και υγιή οργανισμό. Επίσης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12 βοηθούν στην εξισορρόπηση των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο.


Ωμέγα 3 λιπαρά: Η ενσωμάτωση λιπαρών οξέων ωμέγα 3 σε μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε ψάρια όπως η ρέγγα, η πέστροφα, ο σολομός και ο τόνος. Για όσους δεν είναι λάτρεις των θαλασσινών, προτείνεται η πρόσληψη ωμέγα 3 από τη σόγια, το λιναρόσπορο, τα καρύδια και το λάδι κανόλα.

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες ενεργοποιούν την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, ο οποίος ρυθμίζει τη διάθεση. Προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες αντί για γλυκά, για να παρέχετε μια διαρκή θετική επίδραση τόσο στον εγκέφαλο όσο και στη διάθεσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου