ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗς

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Διατροφικές συμβουλές στον καρκίνο

Η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπείας του ασθενούς ενάντια του καρκίνου.
Τρώγοντας σωστά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, θα νιώθει καλύτερα και ο οργανισμός του θα παραμένει δυνατός!
Πριν τη θεραπεία
Οι διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με καρκίνο διαφέρουν σημαντικά από τις γενικές οδηγίες για ισορροπημένη διατροφή, και αυτό γιατί είναι σχεδιασμένες να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της ασθένειας αλλά και τις παρενέργειες των διαφορετικών τύπων θεραπείας. Όταν νιώθετε υγιής, αρκεί να τρώτε αρκετά ώστε να καλύπτετε τις διατροφικές σας ανάγκες. Όταν όμως ξεκινά η θεραπεία του καρκίνου ή όταν δεν νιώθετε καλά, τότε σας χρειάζονται μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να τρώτε όσον το δυνατόν καλύτερα.
Πριν ξεκινήσει η θεραπεία σας προσπαθήστε να έχετε θετική στάση σε ότι σας συμβαίνει, να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες στιγμές με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος, διότι αυτό θα σας βοηθήσει να κρατάτε τον έλεγχο της κατάστασης και να διατηρείτε την όρεξή σας. Ακόμα και αν έχετε διατροφικά προβλήματα, το φαγητό εξακολουθεί να αποτελεί απόλαυση!

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για εσάς που πρόκειται να ξεκινήσετε θεραπεία, έτσι ώστε να έχετε όλες τις δυνάμεις σας και να διατηρείτε την άμυνα του οργανισμού σας έναντι λοιμώξεων. Επίσης η ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις παρενέργειες της θεραπείας.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας
Όσο είστε στο νοσοκομείο, ζητήστε από τον γιατρό σας και τον διαιτολόγο σας να απαντήσουν οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με το φαγητό και να σας δώσουν λύσεις σε προβλήματα που εμποδίζουν τη σωστή διατροφή σας. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν γενικευμένες διατροφικές οδηγίες για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά εξατομικεύονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ασθενή.
Μετά τη θεραπεία
Δώστε έμφαση στην ποικιλία των τροφίμων. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες σας.
Προτιμήστε πολλά φρούτα και λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, καθώς και χυμούς.
Καταναλώστε δημητριακά ολικής αλέσεως.
Περιορίστε το λίπος, το αλάτι, τη ζάχαρη, το αλκοόλ, καθώς και τα καπνιστά και τα τουρσιά.
Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος ή κοτόπουλου χωρίς πέτσα.
Δοκιμάστε μεθόδους μαγειρέματος που προσδίδουν στα τρόφιμα λιγότερες θερμίδες, όπως βράσιμο ή στον ατμό.
Ρωτήστε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα διατροφής. Όταν η διατροφή σας είναι επαρκής, το πιο πιθανό είναι να μη σας χρειάζονται. Μεγάλες δόσεις βιταμινών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη πορεία της θεραπείας σας.
Δώστε έμφαση στην υγιεινή των τροφίμων
Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια και προς το τέλος της θεραπείας σας, είναι απαραίτητο να φροντίζετε την υγιεινή των τροφίμων. Η υγιεινή στα τρόφιμα μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό σας από τροφογενείς ασθένειες, κυρίως τις περιόδους που είναι πιο αδύναμος λόγω της θεραπείας.
Μη ξεχνάτε να πλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Αν δε μπορείτε, καλύτερα να αποφύγετε τα τρόφιμα που δεν είναι καλά καθαρισμένα.
Θυμηθείτε να πλένετε καλά τα τρόφιμα με σκληρές επιφάνειες, όπως π.χ. το πεπόνι, πριν τα καθαρίσετε.
Φροντίστε την επιφάνεια εργασίας στην κουζίνα.
Πλύνετε τα χέρια σας πολύ καλά, καθώς και τα εργαλεία σας, π.χ. μαχαίρια, ιδιαίτερα όταν μαγειρεύετε ωμό κρέας ή κοτόπουλο.
Θυμηθείτε να ξεπαγώνετε το κρέας στο ψυγείο και όχι πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Προτιμήστε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου